Son dönemde sayıları hızla artan teknolojik girişimler artık Tıp dünyasına da el atmaya başladı. İnsanı merkeze alan bu girişimler, sağlık dünyasını bir adım ileri taşımayı amaçlıyor. Remedy doktorların hastalarla iletişimini güçlendirmeyi düşünen bir Google Glass uygulaması.
Remedy'i uzman doktorun, asistanın gözünden hastayı görmesi, teşhisini koyması, asistana talimatlar vermesi olarak özetleyebiliriz. Basit ama pratikte mükemmel bir fikir. Nöbette uzmanı arayıp da telefonda yardım istemek ya da uzmanı hastaneye çağırıp da beklemek gibi dönemleri kapatabilir. Pilot bölge olarak Harvard'da üç hastanede Remedy kullanılmaya başlandı. Gece nöbetteki asistan doktorlar Google Glass ile uzmanlardan yardım alıyor. Remedy pilot bölgeden elde ettiği verilerle ürünü daha kullanışlı ve işlevsel hale getirmeyi amaçlıyor.
Remedy'e göre önlenebilir tıbbi hatalar, meme kanseri, felç ve trafik kazalarından daha fazla insanın ölümüne sebep oluyor. Hataların sebebini de klinisyenlerin iletişimdeki eksikliği olarak görüyor.
Remedy, Noor Siddiqui ve Gina Siddiqui adında iki kız kardeşin kurduğu bir girişim. Kuruluş hikayesi de bir hayli ilginç. Gina tıp fakültesinde okuyor. Noor fakültede onu ziyarete gittiğinde doktorlar arasındaki iletişimdeki eksikliği görüyor ve teknolojinin getirdiği nimetlerden neden yararlanılmadığını sorgulamaya başlıyor. Sonuç olarak bizi heyecanlandıran bu girişim fikri iki kız kardeşi de çok heyecanlandırıyor ve Noor 18 yaşında liseden sonra, Gina da tıp fakültesi son sınıfta okulla ilişkisini kesip fikirlerini gerçekleştirmeye koyuluyorlar.
Remedy'i kurucusunun anlatımıyla izleyebilirsiniz.
Konu ile ilgili :
Comments