top of page
Search
  • K.Can

Kardiyak Sağlık Ölçümü: Mocaheart

Sağlıklı ve uzun yaşamanın en büyük sırrı herhalde sağlığımızı takip etmek ve olası riskleri minimuma indirmektir. İnsan yaşamını vaktinden önce sona erdiren hastalıkların başında kalp hastalığı ve inmeyi içeren kardiyovasküler hastalıklar (KVH) geliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği bilgilere göre 2012 yılında dünya genelinde 17.3 milyon insan KVH'lara bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti ve bu sayının 2030 yılında 23 milyon olması bekleniyor. Dünya Kalp Federasyonu'nun verdiği bilgilere göre risk faktörleri kontrol altına alınırsa kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'i önlenebilir. Her yıl Dünya Kalp Günü'nde Türk Kardiyoloji Derneği ve Dünya Kalp Federasyonu'nun bağıra bağıra söylediği 4 temel öğüt var; hareket edin, iyi besinler tüketin, tütüne hayır deyin ve kan değerlerinizi ve kilonuzu takip edin.

4 temel öğüdün 3'ü insanın kendi iradesi ve bilinciyle rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Teknolojinin modern insana yardımı kan değerlerinizi ve kalbinizi dinlemede oluyor. Bir sağlık kuruluşuna başvurmadan kolaylıkla ölçümleri takip etmek ve 'kendinizi dinleme' nize yardımcı oluyor.

Mocaheart, Mocacare adlı firmanın ürettiği, kardiyak sağlığı ölçümleme ve takibini kolaylaştırmayı amaçlayan bir ürün. Hem donanım hem de yazılım olarak geliştirilen bir sağlık takip cihazı. Tek yapmanız gereken işaret parmağınızı cihaza basılı tutmak. Saniyeler içinde bilgiler okunuyor ve bluetooth ile telefonunuza aktarılıyor. Şu anda yalnızca iOS uygulaması bulunuyor ama Android için de uygulama yoldaymış. Kan oksijeni, kalp atım hızı, kan akışı gibi anlık verileri uygulamaya kaydetmenizi ve zamansal çizelgelerde görebilmenizi ayrıca uygulama üzerinden verileri sevdiklerinizle paylaşmanızı mümkün kılıyor.

Cihaz üzerinde biri kızılötesi olmak üzere iki ışık sensörü ve kardiyak elektronik aktiviteyi ölçmek için de iki Ekg sensörü bulunuyor. Ayrıca bir de G-sensör (ivmeölçer) içeriyor. Cihaz, sistolik ve diyastolik kan basınçlarını ayrı ayrı vermek yerine MocaIndex denen bir derecelendirme sistemi kullanıyor. Okuduğu değerlerin bir kombinasyonu olan, 0'dan 4'e kadar dereceleri olan bir sistem. 0-1 arası kan basıncınız idealin altında, 2 ise normal ama yükselmiş, 3-4 arası ise doktora başvurmayı gerektirecek kadar yüksek. MocaIndex derecelendirme sisteminin doğruluğu tartışılır, kullandığı algoritma bazı kesimler tarafından şüpheli bulunuyor ama MocaIndex'in cihazın daha basit ve daha kolay misyonuna uygun olduğu da yadsınamaz.

Mocaheart hem tasarım tarafıyla hem de mobildeki uygulama tarafı ve kullanım kolaylığıyla kendisiyle aynı kategoride olan ürünlerden ayrılıyor. ( Checkme ya da Visi Mobile ) Uygulama içinden insanların sevdikleriyle verileri paylaşmasına imkan verilmesi ve mesajlaşılması da Mocaheart'ın bir diğer olumlu özelliği. Ürün, 1954 yılından beri her sene verilen, Dizayn Oscar'ı olarak bilinen International Forum Design (If Design Award-2015) ödülüne de sahip.

Mocaheart, Naama Stauber ve Dr. Daniel Hong tarafından geliştirilen bir ürün. Tayvan'ın prestijli üniversitelerinden biri olan Uluslararası Tayvan Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan Hong, Stauber ile Stanford'da tanışmış ve Mocacare ortaya çıkmış. Daniel Hong şöyle anlatıyor 'Amerika'dayken annemle babamı arayıp sağlıklarını sorardım, babamın tansiyonu yüksek olsa bile ısrarla iyi olduklarını söylediler, daha sonra babam inme geçirdi. Bir doktor olarak kötü hissettim, bunu daha önceden bilmeliydim diye düşündüm, insanların sağlık verilerini aileleriyle paylaşabileceği bir şey yaratmak istedim.'Kickstarter'da açtıkları kampanyayla Mocaheart'a 120K $ destek toplamayı da başaran ikili daha sonra da ürünü hayata geçirmişler. Mocacare 'in merkezi Palo Alto, California, mühendislik tarafı ismi Taipei, Tayvan 'da.

Mocaheart 149 $ üzerinden kendi sitesi üzerinden satın alınabilir.

Mocaheart'ın tanıtım filmi:

Konu ile ilgili daha fazlası için:


2 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page