top of page
Search
  • K.Can

3 Boyutlu Yazıcıyla Yeni Yüz

Üç boyutlu yazıcılar gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer ediniyor. İnternette karşılaştığımız 3D yazıcıyla 2 günde araba üretildi, 24 saatte ev yapıldı haberlerinin dışında artık sağlıkta da 3D yazıcıları ve marifetlerini çok sık duyar hale geldik.

İngiltere'de motosiklet kazasında yaralanan Stephen Power'ın yüzü üç boyutlu yazıcılarla yeniden yapıldı. Power'ın, tedavisinin her aşamasında 3D yazıcı kullanılan ilk hasta olduğu düşünülüyor. Ameliyat İngiltere'nin Swansea kentinde kazadan aylar sonra yapıldı.

29 yaşındaki Power kask taktığı halde birden çok darbe ile yaralanmış, kazada her iki elmacık kemiğini, üst çenesini ve burnunu kırmış ve kafatasında çatlaklar varmış.

Ameliyatı gerçekleştiren Morriston Hastanesi doktorları, Power'ın yeni yüzünü yapmadan önce elmacık kemiklerini yeniden kırdıklarını açıkladılar. Ekip, simetriyi sağlamak için, Power'in kafatasının tomografisini çektiklerini ve üç boyutlu yazıcı ile bastıkları plakaları kullanarak bir modelini oluşturduklarını söyledi. Modelin oluşturulmasından sonra yapılan ameliyat, sekiz saat sürmüş. Çene ve yüz cerrahı Adrian Sugar, 3D teknolojisi sayesinde estetik ameliyatlarda artık tahmin yürütmeye gerek kalmadığını söylüyor ve bu yöntemle daha az hata yapıldığını vurguluyor.

''Bu ameliyat hayatımı değiştirdi , ameliyatın ertesi günü uyandığımda, yarattığı farkı hemen hissettim." diyor Power. Ameliyat öncesinde maske kullanan Power, artık özgüvenin arttığını söylüyor: "Artık kendimi gizlememe gerek kalmayacak. Günlük aktivitelere katılabileceğim, insanlarla buluşabileceğim, sokaklarda yürüyebileceğim ve hatta kamuya açık yerlere gidebileceğim."

Power'ın geçirdiği ameliyat Londra'daki Bilim Müzesi'nde "Üçboyutlu Basım: Gelecek" ismiyle sergilendi.

BBC' nin Stephen Power'la ilgili haberini videoda izleyebilirsiniz.

Konu ile ilgili:

http://www.bbc.com/news/uk-wales-26534408

1 view0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page