top of page
Search
  • K.Can

3D yazıcıyla üretilen ilk ilaçlara onay

Üç boyutlu yazıcılar, kullanım alanlarının gittikçe artmasıyla hayatımızda daha fazla yer edinmeye ve çeşitli sektörlerde köklü değişiklikler yapmaya başladı. Sağlıkta halihazırda üç boyutlu yazıcıların marifetlerinden yararlanılıyor, dünya genelinde üç boyutlu yazıcıların kullanıldığı ameliyatların sayısı hızla artıyor. Şimde de 3 boyutlu yazıcılar ilaç üretiminde kullanılmaya başlandı. FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ), 3 boyutlu yazıcıyla üretilen ilk ilaçlara geçtiğimiz günlerde (3 ağustosta) onay verdi.

Aprecia Pharmaceuticals adlı şirket tarafından üretilen, piyasada Spritam olarak bilinen ilaç, hastaların epilepsi nöbetlerini kontrol altında tutmalarına yardımcı oluyor. FDA'nın ilaca onay vermesiyle birlikte, şirket ilacı piyasaya sürebilecek ve 3 boyutu yazıcıyla üretilen ilk ilaç olacak. 2016'nın ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

3 boyutlu yazıcıyla üretilen Spritam haplarının 750 mg ve 1.000 mg boyutları

Şirketin bir diğer girişimi de ZipDose olarak adlandırılan, ilacın yutulmasını kolaylaştıran teknolojisi. 3D platformun da verdiği güçle ilaçların daha sıkı bir formda tutulması, yutkunma sorununu da ortadan kaldırma amaçlanıyor. Şirketin verdiği bilgilere göre sadece Amerika'da 3 milyona yakın aktif epilepsi hastası var ve bunların 460 binini çocuklar oluşturuyor. Yaşlılar arasında yutkunma güçlüğü çeken hastaların oranı da %15'e kadar varıyor.

Aprecia, tescilli teknolojisi ZipDose'u 3D teknolojisi ile formül bilimini kombine ederek beraber geliştirdiğini söylüyor. Yüksek dozda olsa bile küçük bir sıvı damlasıyla bile hızla parçalanan ilaçların kombinasyonlarını geliştiriyor.

İlaçlar 1.000 miligrama kadar farklı dozlarda üretilebiliyor. Kişiye özel dozda dahi ilaçların üretilmesi artık kolaylaştı. Tablet ilaçları yarıya kırma ya da daha da zoru küçük çocuklar için dörde bölme olayı da kapanacak gibi gözüküyor. Eczacı öğretim üyesi, Dr.Mohamed Albed Alhna'nın dediği gibi, son 50 yıldır, ilaçlar fabrikalarda üretiliyor, gemi veya uçak gibi kargolarla taşınıyor, hastaneye getiriliyordu, şimdi ilaçların üretimi hastaya hiç olmadığı kadar yakın olacak.

Fox News muhabiri de 3 boyutlu yazıcıyla üretilen ilk ilaca verilen onaya fazlasıyla heyecanlamış.

Konu ile ilgili daha fazlası için:

1 view0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page