top of page
Search
  • K.Can

Elektronik Steteskop Devri: Stethos™

1816'da Fransız hekim Laennec, kalp sesini dinlemek için kağıdı rula yapıp hastanın göğsüne dayamasıyla steteskobun da tarihi başlamış oldu. Laennec' ın kağıt rulosu zaman içinde evrilerek şu anda kullandığımız steteskopları ortaya çıkardı. Şimdi ise küçük değişikliklerle günümüze kadar gelen klasik mekanik steteskoplara alternatif olarak elektronik steteskoplar çıkmaya başladı.

Aslında elektronik steteskobun da tarihi bundan 50 yıl öncesine dayanıyor. Piyasada da elektronik steteskop adı altında ürünler satılıyor. Hatta Youtube'da kendi elektronik steteskobunuzu yapın şeklinde video bile var.

Amerika'da Elegant Medical adında şirket ise geliştirdiği yeni nesil elektronik steteskobunu sene başında tanıttı ve Amerikan Patent ve Marka Ofisi'nden patentini aldığı Stethos™ için son yarım yüzyılda steteskoplarda yaşanan en kayda değer gelişme olarak bahsediyor.

Stethos™ kalp ve akciğer seslerini elektronik olarak monitöre yansıtıyor, sesleri kaydedebiliyor, istediğiniz hızda ve istediğiniz kısmı tekr

ar dinletiyor. Hem daha iyi teşhis koymayı hem de kullan-at özelliğiyle hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmayı amaçlıyor. Yoğun bakım üniteleri ve ameliyathanelerde yatakbaşı monitörlere de sorunsuzca entegre olabiliyor.

Stethos™ ' un yaratıcısı Dr. Joseph Habboushe modern steteskopların kullanım kolaylığı ve ses kalitesi üzerinde geliştirilmesinin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Habboushe' a göre steteskop, tıptaki gelişime göre yüzyıllardır çok değişmedi, ameliyathanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde uygun ses kalitesi ve sterilliğe sahip olmadığından çoğu doktorun, hemşirenin gözünden düştü. Stethos™ ise daha doğru muayene, daha steril olmasının dışında, yatakbaşı monitöre entegre özelliği ile otomatik olarak devamlı tanısal bilgiler vererek doktorun zaman kazanmasını da sağlıyor.

Harvard-Massachusetts General Hospital' da yapılan pilot uygulama sonucunda Stethos™'un klasik steteskoplara göre %50 oranında yanlış teşhisi engellediği ortaya çıktı. Klinisyenler, kullanım kolaylığı, enfeksiyonu önleme ve öğretim materyali olarak da Stethos™'u daha kullanışlı buldu.

Harvard araştırmacısı Dr. Jarone Lee, Stethos™ un yeni standart olacağına inandığı akademik yazısında, Stethos'un tıbbi teşhislerde ortalığı sarsacak bir teknoloji olduğunu iddia ediyor.

1 view0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page