top of page
Search
  • K.Can

Sağlık Bakanlığı'ndan Dijital Sağlık Karnesi: e-nabız


Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimiyle, devletler de insanlık gibi büyük bir dönüşüm içine girdi. Sanayi çağındaki devlet düzeni, bürokrosiden, karmaşık prosedürlerden ayrılıp bilgi teknolojileri çağına geçiyor. Bennet'in de dediği gibi 'Çalışanlar artık kağıt parçaları yerine byte’larla çalışmakta, veri tabanı dosya dolaplarının yerini almakta...' Devletler daha hızlı ve şeffaf hizmet için elektronik platformlara kayıyor. 2008 yılında e-devlet tanıtıldı, her sene daha fazla devlet hizmeti eklendi. Şu anda üniversite kaydını dahi internet üzerinden yapıyoruz.

E-nabız'ı kısaca tanıtmak gerekirse, bir zamanlar kullanılan sağlık karnelerinin dijital hali diyebiliriz. Muayenenin, tedavinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinin, tıbbi özgeçmişin birarada bulunduğu bir platform. İsterseniz yalnız siz görebiliyorsunuz isterseniz de verdiğiniz izinle hekimlerle paylaşıyorsunuz. Belki de en çok tartışılacak konu da bu; sağlık bilgilerinin gizliliği ve güvenliği. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağını iddia etse de Türk Tabipleri Birliği e-nabız'ı çok da güvenli bulmamış. Sağlık Bakanlığı'nın kişisel verileri toplamak istediğini söylüyor. Dünyadaki diğer uygulamalar gibi her hastaya elektronik kart vererek, hastanın bilgilerinin yalnızca hastanın görebileceği bir platformun daha mantıklı olduğunu düşünüyor. Hatta e-nabız'ın iptali için nisan ayında dava açmış.

Gittiğiniz herhangi bir sağlık kuruluşundaki muayene, teşhis ve tedavi verilerinin tamamı, raporlarla birlikte tüm laboratuvar sonuçları, radyoloji görüntüleri, reçeteler, konulan tanılar, ilaç kullanım detayları gibi her türlü bilgiye e-nabız uygulamsıyla erişilebiliyor. Hatta gittiğiniz doktora uygulama üzerinden soru da sorabiliyorsunuz. Aldığınız sağlık hizmeti ile ilgili yorumunuzu da sağlık kuruluşuna iletebiliyorsunuz. Hatta e-nabız üzerinden MHRS ( Merkezi Hekim Randevu Sistemi ) 'ye bağlanarak hastanelerden randevu da alabiliyorsunuz.

Web sitesinin yanında bir de telefonlarda kullanabilmek için e-nabız'ın iOS ve Android uygulamaları da mevcut. Uygulama üzerinden de sağlık kayıtlarına erişebildiğiniz gibi ayrıca, adım, nabız gibi verileri ölçen akıllı bileklikler, bluetooth özellikli tansiyon ya da şeker ölçüm cihazlarından aldığınız verileri de e-nabız' a aktarıp sağlığınızla ilgili her türlü veriyi tek bir yerde toplayabiliyorsunuz. Benim en beğendiğim özelliği ise, acil durumlarda kullanabileceğiniz, 112 Acil Yardım Butonu. Uygulama sizin konumunuzu, 112 Acil Komuta Merkeziyle paylaşıyor, ambulans sizin sağlık geçmişinizi de bilerek olduğunuz yere daha hızlı geliyor.

Türk Telekom'un desteği ile yürütülen e-nabız, proje büyüklüğü ile Türkiye'deki sayılı e-devlet projelerinden biri olacakmış. Ama sitenin ve uygulamanın kullanım kolaylığı açısından daha fazla geliştirilmesi de gerekli.

Konu ile ilgili daha fazlası için:


2 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page