top of page
Search
  • K.Can

Sağlık üzerine konuşmalar: TEDMED

TED konferanslarını ve onun zihin açan konuşmalarını kuşkusuz herkes biliyordur. Paylaşmaya değer fikirler sloganıyla ilk olarak 1984'de TED ( Technology, Entertainment, Design ) teknoloji, eğlence ve tasarım konuları üzerine tek bir konferans yapıldı. 1990'da da konferanslar serisi başladı ve bilimsel, kültürel, akademik konular gibi daha fazla konuya odaklanıldı. TEDMED de böyle bir çeşitlenmenin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Bizim için önemli olan böyle bir konferansın olması, her sene gerçekleştirilmesi ve konuşmaları da TEDMED sayfasından izleyebilmemiz. Biraz daha TEDMED geçmişi ve hafif de magazinsel bilgi için ise --->

1998 tarihinde TED konferanslarının kurucusu Richard Wurman tarafından kuruldu. Aslen kuruldu fakat hiçbir konferans yapılmadı ve inaktif olarak kaldı. 2008'de Wurman TEDMED haklarını girişimci Marc Hodosh'a sattı. Hodosh, TEDMED'i hayata geçirdi ve ilk konferansı 2009 ekiminde San Diego'da gerçekleştirdi. Konferansa, TED ve TEDMED'in kurucusu Richard Wurman ve yeni sahibi March Hodosh birlikte başkanlık ettiler. 2010 ocak ayında TED, TEDMED konferansındaki konuşmaları da kendi internet sitesinde yayımlamaya başladı. Yani Hodosh TEDMED haklarını satın alarak, TEDMED'i TED konferanslarından koparmadı, inaktif olan bir yapıyı canlandırdı.

2010 ekimindeki TEDMED konferansından sonra Marc Hodosh, TEDMED'i 16 milyon dolar, gelecek zaman ödemeleri çıkarıldığında ise 9 milyon dolara Walker Digital'in başkanı Jay Walker'a devretti. Fakat bu satıştan TEDMED kurucusu Wurman pek memnun olmadı. Kendi deyimiyle hayalkırıklığı yaşadığını belirtti. Artık TEDMED'le bir bağı kalmayan Wurman, geçmiş TEDMED katılımcılarına da gönderdiği maille satıştan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bu satışın TED ruhuyla uyuşmadığı, inandığı TED'e zıt bir girişim olacağı, konferansın yeni yapılacak yerde balo kıyafetleri gibi resmi bir çerçevede gerçekleşeceğini, Walker'ın amacının medikal Davos ( çok yüksek bilet fiyatlarının olduğu ancak çok yüksek mevki insanların katılabildiği tarzda ) yaratmak olduğunu iddia etti. Bunun üzerine de yeni başkan Walker beklenileceği üzere bu durumdan rahatsız olduğunu ve Wurman'ın yazısını onu üzdüğünü anlatan bir yazı paylaştı.

2011 yılından beri TEDMED konferansları Jay Walker başkanlığında yapılıyor.

1 view0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
bottom of page